Vizualni identitet 05 - Studio Zona Split

Vizualno brendiranje sastoji se od elemenata dizajna kao što su boje, materijali, oblici, fontovi (tipografija) i funkcionalnost. Vizualni identitet nije isto što i brendiranje.

Branding uključuje čitav niz elemenata brendiranja koje tvrtka koristi, poput svijesti o robnoj marki, korisničkih profila, videozapisa, postova na društvenim mrežama, logotipa, strategije sadržaja – doslovno sve.

S druge strane, vizualni identitet ili vizualno brendiranje vizualno komunicira vrijednosti i osobnost tvrtke. Cilj vizualnog identiteta je uspostaviti emocionalnu vezu između marke i potrošača kroz boje, oblike i fontove koji se koriste u dizajnu logotipa tvrtke, web mjestu i posjetnicama.

Uspješno vizualno brendiranje stvara potrošaču nezaboravno iskustvo, čini mu povjerenje u tvrtku i potiče preporuke ako je iskustvo bilo sjajno. Vizualno brendiranje jedan je od najboljih alata koji morate komunicirati sa svojim kupcima.

Zašto je vizualno brendiranje važno za vaše poslovanje?

Svi znamo da su prvi dojmovi presudni, a stvarnost je takva da će potencijalni kupci vidjeti vaše vizualno brendiranje prije nego što vide išta drugo. Potencijalne kupce mora odmah privući vaš vizualni identitet kako bi se osjećali povezanima s vašom markom i kako bi poželjeli saznati više.

Učinkovit vizualni identitet privući će vaše idealne klijente, objasniti što radi vaša tvrtka, pokazati vrijednost vašeg poslovanja… Ali važno je stvoriti strategiju brenda prije stvaranja vizualnog identiteta.

Ako pokušate stvoriti vizualni identitet, a da prethodno niste razmotrili kako se uklapa u vašu sveobuhvatnu strategiju robne marke, riskirate gubljenje vremena i novca stvaranjem neučinkovitog i nezaboravnog vizualnog identiteta koji ne odzvanja. Loše stvoren ili nebitan vizualni identitet mogao bi naštetiti vašem poslu.

Vaš vizualni identitet odraz je vaše tvrtke i vrijedi staviti malo strategije i brige kako želite da vas kupci doživljavaju.

Kako napraviti vizualni brend koji se ističe

Vaše vizualno brendiranje mora biti:

  • Atraktivno – tjera ljude da žele komunicirati i naučiti više (Apple)
  • Dosljedno – tjera ljude da vam vjeruju i vide za što se zalažete (Starbucks)
  • Jedinstveno – čini da ljudi biraju vas umjesto konkurencije (Nike)
  • Nezaboravno – tjera ljude da se sjećaju vaših vizuala kako bi se vratili (Amazon)

Stvari koje treba uzeti u obzir za stvaranje snažnog vizualnog identiteta brenda

Uredite svoj logotip

Vaš logotip bit će utisnut na gotovo sve što radite, tako da želite biti sigurni da to dobro radite. Vaša bi osobnost trebala zasjati kroz to i to biste trebali biti vi jasno… bez pritiska.

Stvorite konzistentnu paletu boja

Ako pogledate poznate robne marke, svi koriste dosljedne palete boja (tko ne misli “crveno” kad razmišlja o Coca-Coli?). Ovi poznati brendovi dosljedni su svojim bojama u tekstovima, slikama i dizajnu jer im to pomaže da postanu prepoznatljiviji.

Odaberite samo nekoliko boja i primijenite ih na sve što radite. Boje koje odaberete trebaju odražavati osobnost vaše marke, pa ako, primjerice, vodite vrtić, možda ćete htjeti koristiti svijetle boje. Ako vodite odvjetničku tvrtku, možda biste željeli biti malo konzervativniji prema odabranim bojama.

Odaberite font koji odgovara osobini vaše marke

Zajedno s paletom boja, morate paziti na font koji koristite jer može dovoljno govoriti o vrsti vaše tvrtke. Na primjer, ako vodite ozbiljan posao, možda se želite kloniti Comic Sans-a, ali ako je vaše poslovanje lagano i zabavno i tako želite biti prikazani, onda je to možda pravi font za vas.

Osim što se podudarate s vašom osobnošću, morate osigurati da se podudara s percepcijom vaše publike.

Budite jedinstveni – zaista biste se trebali istaknuti od konkurencije. Da biste uistinu bili učinkoviti u ovome, morate duboko razumjeti tko je konkurencija i kako izgleda i njihov vizualni identitet brenda.

Budite nezaboravni – težite svom vizualnom brendu da bude toliko snažan da vaša publika može kratko pogledati vizualne elemente i znati točno u što gleda, čak i bez ikakvog konteksta.

Neka se sve podudara – svaki element vašeg vizualnog brenda trebao bi biti skladan i povezati se bez napora.

Odaberite slike koje se obraćaju vašoj publici i odražavaju vaš brend

U ovom trenutku to bi se trebalo podrazumijevati, ali vidio sam da mnoge tvrtke na svojim web stranicama koriste slike koje iskreno zbunjuju. U redu je zabaviti se slikama, ali pripazite da se one povežu s vašom markom i razgovaraju s vašim idealnim kupcima.

Ne zaboravite na izgled

Mnogi brendovi vjeruju da ako imaju svoj logotip, boju i fontove, onda su spremni za lansiranje brenda, ali stvarnost je da još nisu sasvim gotovi.

Jednako je važno kako ti elementi teku zajedno. Način na koji ih predstavljate kao jedinstvenu cjelinu može uistinu učiniti sve najbolje ili razbiti prepoznatljivost vašeg brenda.

Upotrijebite vizualne elemente za izražavanje emocija

Što više emocionalne veze možete uspostaviti sa publikom, to će vjerojatnije biti da će vam vjerovati i na kraju kupiti od vas.

Što želite da vaša publika misli i osjeća kada naiđe na vaš brend? Postavite si ova pitanja i imajte na umu da vizualni elementi mogu brže reći kupcima je li im vaša marka prikladnija od riječi.

Testirajte svoje početne koncepte

Kao i svi tako biste i vi biste trebali testirati i optimizirati svoje vizualne elemente dok ne padnete na onaj koji uistinu rezultira vašim idealnim kupcima.

Nakon što se vizualna komponenta učvrsti, dokumentirajte svoj vodič kroz stil unutar procesa vaše tvrtke. Ako vam ikada zatrebaju novi dizajneri, ovo će biti ključno za osiguravanje da se ništa ne propusti.

U svim aspektima marketinga morate imati na umu da je strategija na prvom mjestu. To je okosnica svega što radite. Ako to uspijete stvoriti, stvaranje vizualnih elemenata bit će puno lakše jer ćete uistinu znati tko je vaša tvrtka, što predstavlja i koga želite privući.

To za nas zvuči kao recept za uspjeh. Naravno da sve ovo nabrojano uopće ne trebate znati raditi, jer za to postojimo mi.

No, ovo je tek vodič kroz pitanja na koja zajedničkim snagama moramo pronaći odgovor, a sve kako bi vaš brend bio vizualno prepoznatljiv, kako bi komunicirao s publikom/kupcima koje želite privući, kako bi uz pomoć njega gradili vaše poslovanje.

Da slika vrijedi više od tisuću riječi i nije neka novost, ali da vas loš vizual može stajati poslovanja možda i niste znali.

Pogotovo danas kada komuniciramo slikom više nego ikada, kada pored nas prolazi pregršt informacija koje upijamo, a ističu se oni koji su po nečemu drugačiji.

Drugačiji budite i vi. Istaknite se, Studio Zona tim odradit će to za vas!

Scroll to Top